Om oss

 

Royale by Michael Björklund i Stockmanns Helsingforsvaruhus fokuserar på goda, finländska råvaror i en kulturell tappning. BBQ Royale & Café utgår från grundvärderingar som är hög kvalité och lokala råvaror, utmärkt service och god mat. 

Bakom Royale by Michael Björklund står förutom kocken Michael Björklund även Thomas Strandvik. Att det står två ägare bakom konceptet och att inget av koncepten finns sedan tidigare gör så att man har möjlighet att göra snabba revideringar för att anpassa sig till besökarnas önskemål. Genom brandnamnet ”Royale by Michael Björklund” och inredningen som länkar dem samman förstår besökaren vem som ligger bakom verksamheten. Ledorden bakom inredningen är: tidslöst, franskinspirerat, 1930-talet, smakfullt. 

I september 2022 öppnades Royale Estrad i Svenska Teaterns lokaler i Helsingfors. Restaurangen fokuserar på klassiska rätter så som Biff Rydberg, klassisk Skagen och Skaldjursplatå. Royale Estrad står även för teaterns café- och pausserveringsservice. Bakom konceptet står Michael Björklund och Thomas Strandvik.

Konceptet

Restaurangerna i Stockmann har fått sin smak av världen utanför Helsingfors. BBQ Royale & Café -restaurangen tar sin inspiration från de hemtrevliga, små kvarterskrogarna i amerikanska Brooklyn. ”Vi har gjort dem med en glimt åt svunna tider i Helsingfors och speciellt den tid då varuhuset var nytt och redan då ett fönster ut mot världen. BBQ-restaurangens väggar pryds av vardagshjältar från Mickes hembygd Åland. Det är svartvita historiska porträtt på åländska lantbrukare som arbetar i slåttern. Frusna ögonblick från åländska åkrar. Bilder som visar att vi ändå behöver jorden nu på samma sätt som då för att kunna äta oss mätta.”

Hållbarhet

Hela konceptet Royale by Michael Björklund genomsyras av ett hållbarhetsfilosofin. Inredningen i restaurangerna i Stockmann tar avstamp i äkta byggmaterial: trä, kakel glas, järn.. Material som åldras vackert och står för äkthet och hållbarhet. Rummet ska spegla maten! Vi har målat väggarna med äggoljetempera, en urgammal målningsteknik där pigmentet är malen sten och bindemedlet är ekologiska ägg och linolja. En ekologisk och hållbar teknik – och med ett oslagbart levande, vacker vägg som resultat. Allt ljus är LED-ljus som drar minimalt med el. Och vad är vackrare än handgjort kakel som speglar sig i mässingen på disken? 

Vår matfilosofi bygger på samma tankar. Vi arbetar med så lokala råvaror som möjligt och väljer ingredienser efter säsong. Allt för att göra ett så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt.

Vilka är vi?

Michael ”Micke” Björklund

Michael ”Micke” Björklund är en kock som inte kräver introduktion i Norden. Sedan unga år har han varit ett bekant ansikte på de stora kockscenerna. Han har satsat på att lyfta fram den nordiska maten, råvarorna och producenterna. I bakfickan har Michael titlar som Årets kock i både Sverige och Finland, en femteplats i kocktävlingen Bocuse d’Or och finländsk Matambassadör i Ny Nordisk Mat. För den stora publiken är Michael ett känt ansikte från flera populära tv-program och kokböcker. Michael vann även det populära tv-programmet Robinson år 2020.

Micke driver ett flertal restauranger. På Åland driver han Smakbyn, Åland Distillery Restaurant och Golfrestaurangen. Han driver även Niska tillsammans med Thomas Strandvik i Mariehamn. Förutom i Mariehamn finns Niska i Vasa, Helsingfors, Åbo och Ekenäs. Michael är också delägare i restaurang HEJM i Vasa. 

Thomas Strandvik

Thomas Strandvik är en erfaren entreprenör inom Food & bevaragebranschen sedan 23 år. Tillsammans med Michael Björklund har han drivit Niska sedan 2011. Idag har Niska-kedjan fem restauranger, i Mariehamn, Ekenäs, Helsingfors, Åbo och i Vasa. Niska serverar Plåtbröd (nordisk pizza). Nyheten är nu Royale BBQ och Café Royale i det anrika varuhuset Stockmann i Helsingfors. I Royale by Michael Björklund används lokala råvaror efter säsong så långt det går. Maten tillreds med stor kärlek och omsorg. Thomas bor på Åland tillsammans med fru, två barn och en hund. TIll vardags älskar han att fiska, så mycket att han faktiskt jobbar som fiskeguide på sidan om sitt arbete med restaurangerna. Thomas och Michael är väldigt olika så de kompletterar varandra bra. Thomas styrkor är bland annat helhetstänk, personalfrågor, trender och ekonomi. Det inte många vet är att Thomas och Micke faktiskt gick i samma klass till kock på Ålands Hotell- och restaurangskola en gång i tiden.